Технології

Як вибрати столи та стільці для свого кафе, ресторану чи іншого закладу?

Як вибрати столи та стільці для свого кафе

Меблювання в секторі HoReCa базується на практичних, естетичних та психологічних факторах. З одного боку, столи та стільці в кафе мають бути легкими у догляді та зручними, а з іншого — формувати образ закладу, дарувати відвідувачам комфорт та емоції.

Тож давайте розберемо, які меблі краще використовувати для облаштування кафе/ресторану з точки зору різних факторів.

Базові критерії вибору столів та стільців HoReCa

Незалежно від типу закладу меблі мають відповідати наступним вимогам:

  • Довговічність та зносостійкість. Часта заміна меблів — це небажані збитки, тож краще віддавати перевагу якісним та надійним виробам.
  • Легкість в догляді. Якщо на столі залишаються подряпини, а плями від вина неможливо видалити — це серйозна проблема. Тож матеріали меблів мають легко митися, не потребуючи особливого догляду чи обробки.
  • Компактність. Чим більше клієнтів заклад може прийняти одночасно, тим більше прибутку ви отримаєте. Якщо для вашого кафе кожний квадратний метр має значення, краще відмовитись від масивних столів та крісел. Звісно, це актуально не для всіх форматів закладів.
  • Комфорт. Щоб клієнти були задоволені не тільки стравами, а й відвідуванням кафе загалом, вони мають зручно розміститися. Іноді в закладі можна зустріти оригінальні дизайнерські стільці — дуже гарні, але після 15 хвилин сидіння починає боліти поперек. Такого не можна допускати.

Від обраних меблів залежить атмосфера вашого закладу: вони формують враження та створюють підґрунтя для емоційної прив’язки клієнтів.

Вибір меблів в залежності від формату та концепції закладу

Стільці для вишуканого ресторану та кав’ярні — це зовсім різні речі. Статус та стилістика закладу — головний фактор, від якого потрібно відштовхуватись. Чим більш «дорогими» ви себе позиціонуєте, тим більш розкішними мають бути матеріали. Для фастфуду — це пластик та хромований метал, для вишуканого ресторану — натуральне дерево та шкіра.

Розглянемо основні типи закладів громадського харчування:

  • Fast food — заклад з недорогим меню зі страв, які готують дуже швидко. Вони мають високу оборотність столів, тобто велику кількість відвідувачів, які приймають їжу протягом 15–30 хвилин і йдуть. Такі кафе вибирають зносостійкі та недорогі меблі. Зазвичай, пластикові столи та стільці на хромованих ніжках (якщо м’які сидіння, то оббиті екошкірою, що легко відмивається).
  • Fast casual — більш вишукана версія фастфуду, де подають здорову їжу. Акцент також робиться на сучасному інтер’єрі, щоб клієнт хотів провести тут більше часу. Меблі мають бути більш стильними, але з недорогих матеріалів.
  • Casual dining — кафе, які відвідують для щоденного вживання їжі. Меню середньої цінової категорії зі страв, що готують для кожного відвідувача окремо. Сюди приходять відпочити, добре поїсти і може трохи попрацювати за ноутбуком. Кращий вибір — м’які та зручні меблі.
  • Fine dining — ресторани високого класу, до яких приходять за гастрономічними враженнями. Головна мета меблювання — створення враження та підтримка атмосфери. Тому матеріали мають бути якісними, а дизайн — вишуканим.

Вуличні столи та стільці

Для облаштування тераси або літнього майданчика кафе варто підібрати особливі меблі. Зауважте, що вони щоденно будуть знаходитись під впливом вуличного бруду, сонячних променів, вологи, перепаду температур тощо. Такі столи та стільці не мають вигоряти та втрачати колір, розмокати від дощу та демонструвати чисельні подряпини.

Зауважте, що меблі для комерційного користування мають слугувати вам мінімум 5–7 років поспіль.

Якщо ви вибираєте стільці та столи для вулиці, дізнайтесь у виробника більше про матеріали виготовлення. Наприклад, дерево має проходити спеціальну обробку, щоб не пошкоджуватись від вологи.

Оббивка стільців має бути зносостійкою та не боятися сонця. Найкращими тканинами для вуличного використання вважаються:

  • Акрилові тканини — популярний вид вуличного текстилю. Акриловий матеріал відрізняється високою міцністю, чудово пропускає повітря та відштовхує воду.
  • Поліпропілен — екологічна та дуже міцна тканина, яка приваблює низькою вартістю.
  • Тканини з поліестеру імітують натуральні матеріали. Для використання на вулиці їх часто просочують спеціальним розчином, що перешкоджає осіданню пилу та бруду.

Матеріали оббивки стільців для приміщень кафе та ресторанів

Якщо стільці будуть використовуватися в приміщенні, потрібно звернути увагу на інші фактори. Наприклад, не так важливий вплив сонячних променів, як привабливість та зручність для відвідувача.

Власники кафе та ресторанів віддають перевагу наступним типам тканин для оббивки стільців:

  • Натуральна шкіра — класичний вибір для ресторанів. Матеріал підкреслює статус закладу, при цьому легко миється та при дбайливому догляді слугує роками.
  • Штучна шкіра — більш дешева альтернатива, але не менш приваблива. Характеристики матеріалу напряму залежать від його якості: дешеві аналоги швидко потріскаються, а от якісна екошкіра довго не втрачатиме зовнішній вигляд.
  • Флок — зносостійкий матеріал, який вкрай повільно стирається.
  • Рогожка — грубий на вигляд, але дуже міцний та невибагливий матеріал. Буде доречним у закладах з відповідним дизайном інтер’єру.

Для громадських закладів не підходить замша, бо вона сильно брудниться та стирається. Також не радимо вибирати тканини з високим ворсом, оскільки через велику кількість відвідувачів він швидко залосниться.

В каталозі фабрики Richman понад 500 видів тканин у 10 000 відтінках. Ми з радістю проконсультуємо вас щодо вибору оптимального матеріалу для оббивки ваших меблів.

Рекомендації щодо вибору столів для оформлення закладів

При виборі столів зверніть увагу на наступні параметри:

  • Сумісність зі стільцями. Столи мають бути виготовлені з таких самих матеріалів (або візуально схожих). Якщо стільці мають дерев’яні ніжки, не логічно купувати столи з металевими.
  • Накладки на металеві ніжки. Щоб підлога вашого закладу не подряпалась, меблі мають бути оснащені гумовими «п’ятачками».
  • Стільниця має легко витиратися після кожного відвідувача, не вбирати в себе бруд та рідину.
  • Краще не вибирати моделі, в яких стільниця має гострі небезпечні кути.
  • Якщо стільниця виготовлена зі скла, то тільки загартованого. Навіть якщо стіл якимось чином розіб’ють, такі уламки не можуть нашкодити клієнтам.

В асортименті інтернет-магазину Richman представлені столи кількох видів:

  • скляні столи серії Італі та Капрі на металевих ніжках;
  • серія Ксав’єр на дерев’яних ніжках та стільницю з МДФ;
  • розкладний стіл Стенлі з металевим каркасом та стільницею з первинного посиленого поліпропілену.

Всі наші вироби відповідають експлуатаційним вимогам сектору HoReCa, витримують великі навантаження та високу оборотність будь-якого закладу. Якщо у вас виникнуть питання щодо вибору столів та стільців для вашого кафе, бару чи ресторану, звертайтесь за безкоштовною консультацією до нашого менеджера.